Provencereisers trøffelturer

Trøffeljakt – høydepunktet for enhver sopptur-entusiast!

Trøffelsesongen i Provence når sitt høydepunkt utpå nyåret. Da er luften klar og skarp i skråningene her i baklandet. Og om solen fortsatt står litt lavt, er forventningene desto høyere.

Vi kan trygt si at vinterens gastronomiske happening er en tur med mange mestere: trøffelhundene, de lokale «gutta» i trøffellauget og noen ganger medbrakt kokk. Alle mestere – på aroma, terreng og subtile tegn. En innholdsrik tur sammen med herlige fagfolk. Fagfolk som brenner for sine fag og gleder seg over å dele sin kunnskap og innsikt med veltrente sanser for alt som høyner opplevelsen av franske retter, vin og ikke minst den myteomspundne trøffelen.

De er levende, disse turene, i den sorte diamantens tegn. Dette er en spesiell tur med et vell av nytelser for gourmeter som har lest seg eventyrlystne med Peter Mayle og hans trøffelhistorier. 

En liten smakebit av en trøffeltur-variant:

Vi liker godt denne turen som går til det vi kaller «de bittesmå alper». Der har vi funnet en bitteliten landsby et stykke opp i baklandet. Autentisk i all sin enkelhet.

Fra Trøffel-lauget i Provence har vi med to jegere og deres premierte trøffel-hunder inn i eikeskogen. Medbrakt lunch består av det mesterkokken Trond Moi kaller «enkel diggemat» som skal nytes under eiketrærne. Noen ganger har vi innkvartert oss i landsbyens eneste overnattingsted; pensjonatet til ekteparet Maria og Benoît Poulet. Maria driver pensjonatet og Benoît har restaurant i 1. etage. Pensjonatet holder riktignok en svært enkel standard, men Benoit er en strålende kokk og lager alle våre måltider. Forberedelsene starter tidlig på morgenen før vi skal på markedet. Og de som ønsker det, er velkomne på det store kjøkkenet vårt når de nydeligste retter trylles frem, naturligvis med trøfler i sentrum. Når vi benker oss rundt langbordet, blir det som i Babettes gjestebud. Kanskje noen får lyst til å heve glasset med et «hip-hip-hurra».

Ta kontakt for informasjon om neste anledning for trøffeljakt! Send en e-post til sissa@provencereiser.com. Se også vår generelle informasjonsside der du vil finne svar på alt omkring den praktiske gjennomføringen av tematurene våre.

Who has not felt his mouth water in hearing truffles a la provencale spoken of?
In fine, the truffle is the very diamond of gastronomy.

J.A. Brillat-Savarin